کلاهبرداران NFT به افرادی گفته میشود که به روشهای مختلف به دنبال سوءاستفاده از سرمایهگذاران و خریداران این حوزه می باشند. برخی از مهمترین شیوههای این کلاهبرداری ها شامل:
- پروژههای جعلی و کلاهبرداری: راهاندازی پروژههای NFT جعلی با وعدههای اغراقآمیز و سپس ناپدید شدن با پول دیگران. در این شیوه، افراد سودجو پروژههای NFT جعلی را راهاندازی میکنند و وعدههای غیرواقعی میدهند تا افراد را به سرمایهگذاری ترغیب کنند. اما در نهایت، این پروژهها ناپدید شده و سرمایهگذاران با ضرر مواجه میشوند.
- نقض حق مالکیت: انتشار NFTهای غیرمجاز با استفاده از کپیبرداری از آثار هنری دیگران. برخی افراد بدون مجوز و با سوءاستفاده از آثار هنری دیگران، NFTهای غیرمجاز را منتشر میکنند. این کار نه تنها نقض حقوق مالکیت است، بلکه میتواند به اعتبار و شفافیت بازار NFT نیز آسیب برساند.
- کلاهبرداری در فروش: فروش NFTهای غیرموجود یا با توصیف اغراقآمیز. در این مورد، فروشندگان NFTها را با توصیفهای غیرواقعی و غیرواقعی به فروش میرسانند. مانند فروش NFTهای غیرموجود یا ادعای ویژگیها و کاربردهای خاصی که واقعیت ندارند.
- رونق مصنوعی در بازار ( Pump-And-Dump): در واقع یک کلاهبرداری دستکاری بازار است و تقاضای مصنوعی برای یک NFT ایجاد کرده و سپس آن را با قیمت بالا می فروشد. افراد سودجو با اطلاعرسانیهای گسترده و ایجاد هیجان کاذب، تبلیغ می کنند تا با تقلب قیمت توکن و تقاضا برای NFT را افزایش دهند (پامپ)، و سپس با فروش سریع آن را در اوج قیمت (دامپینگ) به سرمایه گذاران ناشناس معرفی کرده و سود کلان به دست آورند.
- سرقت از کیف پول کاربران در هنگام Minting: در این روش، مجرمان به طرق مختلف به کیف پول کاربران در هنگام استخراج جدید نفوذ کرده و NFTها و کیف پول (Wallet) را سرقت میکنند. یکی از خطرناک ترین روش های کلاهبرداری ایجاد لینک های نامعتبر از سمت کلاهبرداران است که با کلیک از طرف کاربران، دسترسی سریع به اطلاعات کیف پول پیدا کرده و در نهایت حساب ها را خالی می کنند. معمولا با کلیک بر روی لینکهای نامعتبر اطلاعات کیف پول را هک و آن را خالی می کنند.
اما برای این که از خطر این نوع کلاهبرداری ها در امان بمانیم باید چه کارهای انجام دهیم:
- انجام تحقیق و بررسی دقیق: قبل از سرمایهگذاری در هر پروژه NFT، حتما اطلاعات مربوط به سازندگان، تیم توسعه دهنده را به دقت بررسی کنید. این کار به شما کمک میکند تا پروژههای معتبر را از پروژههای جعلی و کلاهبرداری تشخیص دهید.
- توجه به شفافیت و پاسخگویی: پروژههای معتبر باید در مورد برنامهها، جزئیات فنی، نقشه راه و نحوه توسعه آینده خود شفاف و پاسخگو باشند. در صورت عدم شفافیت یا پاسخگویی، احتمال کلاهبرداری وجود دارد.
- استفاده از کیف پول سرد: برای نگهداری NFTهای خود، همیشه از کیف پول سرد (Cold Wallet) استفاده کنید. این کیف پولها امنتر هستند و در مقابل حملات آنلاین محافظت میکنند.
- نظارت بر کانالهای رسمی: همیشه از طریق کانالهای رسمی نظیر وبسایت، شبکه های اجتماعی یک پروژه را با دقت بررسی کنید که میزان مشارکت کاربران آن ها مشخص باشد.
- استفاده از خدمات نظارتی: از خدمات نظارتی معتبر مانند Dune Analytics یا Coin Gecko برای ردیابی و مشاهده فعالیتهای پروژه استفاده کنید. این ابزارها میتوانند به شما در تشخیص فعالیتهای مشکوک کمک کنند.
- مراقبت در زمان خرید: هنگام خرید NFT، مراقب لینکهای جعلی، کیف پولهای تقلبی یا سایر ترفندهای کلاهبرداران باشید. همیشه از روشهای امن و معتبر استفاده کنید و همچنین فریب قیمتهای گزاف که برای پروژه های شما پیشنهاد می دهند را نخورید.